Publicat in categoria: Stiri Fagaras - 6 aprilie 2020

Programul Operaţional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020 Lisa, jud. Brașov

Programul Operaţional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020

cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020

Lisa, jud. Brașov

COMUNA LISA cu sediul în localitatea LISA, str. Principală, nr. 194, cod poștal 507115 jud. Brașov, derulează, începând cu data de 28.01.2019 , proiectul ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019” proiect selectat în cadrul POPAM 2014-2020, cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 , Prioritatea Uniunii Europene nr.4 –Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale, Măsura IV – Promovarea acvaculturii cu un nivel ridicat de protecție a mediului ( din cadrul implementării strategiei Asociației Păstrăvarii Făgărașului, în baza contractului de finanţare nerambursabilă nr.171/28.01.2019 încheiat cu Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM la propunerea FLAG Asociația Păstrăvarii Făgărașului – www.PastravariiFagarasului.ro

Valoarea totală a proiectului este de 262.610,00 lei iar valoarea eligibilă a proiectului este de 262.610,00 lei. Proiectul se implementează la Lisa, str. Principală, nr.3, jud. Brașov, pe o durată de 12 luni.

Obiectivul proiectului : ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019”

 

Peștele si beneficiile medicale

Previne osteoporoza

Un consum regulat de peste contribuie la prevenirea osteoporozei, datorita vitaminei D. Carenta de vitamina D afecteaza in special sanatatea oaselor, intrucat asimilarea calciului nu se mai face in mod corespunzator. Un adult are nevoie zilnic de 600 UI (unitati internationale) de vitamina D.
Organismul uman este capabil sa produca in mod natural aceasta vitamina liposolubila, insa pentru ca procesul de sinteza sa fie declansat este nevoie de razele soarelui. Cum nu intotdeauna aveti ocazia sa va expuneti pielea la soare, este nevoie sa va luati doza de vitamina D din alimentatie. Sunt destul de putine alimente care contin vitamina D, printre acestea numarandu-se si peste.

Previne anemia

Carnea de peste contine fier, o substanta minerala care contribuie la prevenirea si combaterea anemiei. De unul singur, pestele nu ar putea avea o actiune optima asupra acestei afectiuni, motiv pentru care este recomandat sa consumati si alte alimente care contin fier.

 

Accelereaza arderile

Iodul este un oligoelement esential pentru functionarea normala a glandei tiroide si implicit pentru arderea grasimilor. In general, doza de iod se obtine din alimentatie, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de suplimente.

Printre alimentele cu cel mai mare continut de iod se numara carnea de peste (sardine, hering, cod, biban, ton, morun etc), soia, crustaceele, fructele de mare, nucile proaspete, ouale, fasolea verde, algele marine si painea cu secara.

Previne cancerul

Consumul regulat de carne de peste poate reduce cu pana la 50% riscul de cancer, datorita acizilor grasi esentiali omega-3. Printre tipurile de cancer care pot fi prevenite datorita consumului de peste se numara cancerul ovariancancerul mamarcancerul de prostatacancerul esofagiancancerul de colon si cancerul oral.

Scade riscul de boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare apar ca urmare a cresterii nivelui de colesterol, insa printr-un consum regulat de peste puteti preveni aceste afectiuni periculoase. Acizii grasi esentiali contribuie la scaderea nivelului de colesterol, impiedica asimilarea altor grasimi nesanatoase in organism si previn infundarea arterelor.

Previne inflamatiile

Pestele este un aliment recomandat pentru dieta persoanelor care sufera de artrita reumatoida, deoarece contine substante care au efect antiinflamator. Din acest motiv, mai multi experti sustin ca cea mai potrivita dieta pentru pastrarea sanatatii articulatiilor este dieta mediteraneana.

Poate avea efecte pozitive asupra depresiei si tulburarii bipolare

Un consum regulat de peste poate avea efecte pozitive asupra depresiei si a tulburarii bipolare, mai ales daca acesta vine in completarea tratamentelor medicamentoase prescrise de medic.

Mareste aportul de calciu in organism

Pestii, in special cei de dimensiuni mici (hamsii, sardine, ansoa), si fructele de mare contin cantitati importante de calciu, un mineral care contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si a danturii. De asemenea, calciul este esential prevenirea hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiovasculare.

Proiectul de promovare a „Festivalului Păstrăvului Făgărășean 2019 ” este un proiect finanţat prin POPAM 2014-2020, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Comuna Lisa în anul 2019.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Leave a Reply

— required *

— required *

epilare farmacii veterinare transfagarasan 2013 reparatii calculatoare brasov metode epilare specificatii tablete spitale private