Publicat in categoria: Primarii Tara Fagarasului - 8 iulie 2019

Importanța consumului de pește

Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020

cofinanțat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020

IMPORTANȚA CONSUMULUI DE PEȘTE

Lisa, jud. Brașov, 08.07.2019

COMUNA LISA cu sediul în localitatea LISA, str. Principală, nr. 194, cod poștal 507115 jud. Brașov, derulează, începând cu data de 28.01.2019 , proiectul ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019”  proiect selectat în cadrul POPAM 2014-2020, cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 ,  Prioritatea Uniunii Europene nr.4 –Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale, Măsura IV – Promovarea acvaculturii cu un nivel ridicat de protecție a mediului ( din cadrul implementării strategiei Asociației Păstrăvarii Făgărașului, în baza contractului de finanţare nerambursabilă nr.171/28.01.2019 încheiat cu Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru  POPAM la propunerea FLAG Asociația Păstrăvarii Făgărașului – www.PastravariiFagarasului.ro

            Valoarea totală a proiectului este de 262.610,00 lei iar valoarea eligibilă a proiectului este de 262.610,00 lei. Proiectul se implementează la Lisa, str. Principală, nr.3, jud. Brașov,  pe o durată de 12 luni.

            Obiectivul proiectului : ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019”

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un tip de grăsime ce ajută la protecţia împotriva afecţiunilor cardiace şi împotriva formării trombilor ce pot cauza infarctul miocardic). În plus, este direct responsabil de roşul natural din obraji.

Copiii trebuie educaţi de mici în privinţa adoptării unei alimentaţii sănătoase pentru a preveni apariţia multor categorii de boli la vârsta adultă. Având în vedere conţinutul bogat al peştelui în acizi graşi Omega 3, vitamina B12, A, D şi E, iod, seleniu, zinc, fosfor, calciu şi fier ce pot preveni o serie de afecţiuni precum hipogonadismul (amenoree la fete, infantilism sexual la băieţi), erupţie dentară întârziată, cretinism, deficit de vitamina B12 (care se găseşte în cantităţi mari în ficat, rinichi, peşte, muşchi de vită, ou, lapte şi brânză) şi a cărui deficit se manifestă prin afectarea diviziunii celulare în special a celulelor din măduva osoasă prin oprirea sintezei de ADN, anemie megaloblastică (tegumente palide, ameţeală, palpitaţii, dispnee, astenie), tulburări neurologice (sunt cele mai severe forme, se instalează progresiv şi după tratament nu se remit complet. De exemplu, parestezii, scăderea sensibilităţii la nivelul membrelor inferioare, pierderi de memorie, dezorientare până la demenţă), manifestări gastrointestinale (glosita Hunter – limba roşie, netedă, ulcerată) fac din acesta un aliment important pe care ar trebui să-l introducem în dieta noastră.

Metoda cea mai indicată de preparare a peştelui este la cuptor sau la aburi stropit cu puţin ulei şi diverse ierburi aromatice (puţină apă dacă se prepară la cuptor în tavă) alături de diverse legume, în funcţie de preferinţă.

 

Proiectul de promovare a „Festivalului Păstrăvului Făgărășean 2019 ” este un proiect finanţat prin POPAM 2014-2020, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Comuna Lisa în anul 2019.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Leave a Reply

— required *

— required *

epilare farmacii veterinare transfagarasan 2013 reparatii calculatoare brasov metode epilare specificatii tablete spitale private