Publicat in categoria: Primarii Tara Fagarasului - 3 noiembrie 2011

Primaria Comuna Dragus

Am ales o alta comuna plina de traditii. Ne oprim la DRAGUS.

Primarul Gheorghe Sucaciu a castigat alegerile în vara anului trecut si are în plan pentru acest mandat proiecte în valoare de 2,2 milioane de euro. Tine foarte mult la crearea unei zone turistice între manastirea de la sambata si satul Vistisoara. De asemenea, vrea o partie de schi, dar nu exclude din lista de prioritati nici turismul ecumenic. Proiectul include construirea unui schit al Dragusului în aceeasi zona, înconjurat de un parc, locuri de joaca si de parcare. În privinta nevoilor sociale ale locuitorilor comunei sustine realizarea unui centru social pentru copii, prin modernizarea unei cladiri existente care îi va gazdui pe copii dupa orele de scoala sau gradinita. La capitolul drumuri comunale spune ca a reparat cele existente, dar nu va pune asfalt pana cand nu va fi înlocuita reteaua de apa. La capitolul sport vorbeste cu mandrie de echipa preferata Sageata Dragus, careia îi pregateste o baza moderna, teren cu 200 de locuri si vestiare pentru jucatori. Echipa sta bine spune primarul, noroc cu sponsorii, iubitori de fotbal.

În planurile sale exista si atragerea de fonduri la Primarie, din chirii, astfel ca în curand, într-un imobil va amenaja un spatiu, tip mic centru comercial, unde vor functiona farmaciile umana si veterinara si o croitorie. Vorbeste cu mandrie despre faptul ca cercetarea sociologica romaneasca are radacinile la Dragus. A fost cel mai studiat sat.

Pârtie de schi la „Moţul Drăguşului”
Zona Făgăraşului va avea, din această iarnă, prima pârtie de schi. Este vorba de o pârtie de schi care se află în curs de amenajare în zona „Moţul Drăguşului”, lângă Fântâniţa părintelui Arsenie Boca. Investiţia se face într-un mod mai puţin obişnuit. Un localnic, care a fost plecat în străinătate 21 de ani, s-a întors acasă, în comuna Drăguş şi împreună cu Primăria Drăguş au pus la cale acest proiect. Investitorul este originar din Drăguş, un om de afaceri care a plecat de foarte mulţi ani din ţară în Germania şi apoi în Nigeria, a declarat primarul comunei Drăguş, Gheorghe Sucaciu. Contractul de asociere în participaţiune a fost încheiat în data de 1 iunie 2009 între cele două părţi. În acest fel, se va construi prima pârtie din Munţii Făgăraş pe partea judeţului Braşov.

Vor fi două pârtii, una în lungime de 500 de metri care va porni de la altitudinea de 1000 de metri, în prima fază, urmând a fi extinsă în anii următori, iar a doua pârtie va avea o lungime de 250 de metri şi va fi destinată copiilor şi începătorilor. Conform proiectului, obiectivul va avea o instalaţie de zăpadă artificială, un centru de închirieri echipament de schi, un mic restaurant şi nocturnă. Investiţia se doreşte a fi gata până la începerea sezonului de iarnă pentru a intra în utilizare. Pentru ca accesul la pârtia de schi să fie cât mai uşor, primarul comunei Drăguş spune că va asfalta cei 9 kilometri de drum care leagă pârtia de comună. Comuna Drăguş se află la 25 de kilometri de municipiul Făgăraş şi la doar 7 kilometri de oraşul Victoria. Deja, în zona Drăguş – Sâmbăta de Sus au început să se dezvolte pensiuni agroturistice, aşa că totul pare a fi pregătit pentru ca zona să devină un punct turistic pe harta sporturilor de iarnă.
În zona Drăguş există multe obiective turistice. Iată care sunt acestea:

 • Complexul turistic Sâmbăta şi Mănăstirea Sâmbăta la 8 km
 • Herghelia Sâmbăta de Jos, cai Lipiţani la 5 km
 • Creasta Munţilor Făgăraş cu Vârful Moldoveanul şi Fereastra Mare la 14 km
 • Muzeul Etnografic Drăguş
 • Port popular specific şi unic în Ţara Făgăraşului
 • Muzeul etnografic Drăguş
 • Primul film sociologic din 1929 realizat de prof. Dimitrie Gusti
 • Izvor „Schitul Drăguşului”

Comunitatea se mandreste si cu faptul ca în vara lui 1929, aici a început o unica aventura. Atunci la Dragus s-a desfasurat cea mai mare campanie monografica a Scolii Sociologice de la Bucuresti, întemeiata de Dimitrie Gusti. Acesta a deplasat atunci o echipa impresionanta, formata din peste 80 de specialisti, care au ramas în sat doua luni. S-a ajuns la concluzia ca la începutul secolului XX satenii de-aici traiau la limita.

Marea problema a oamenilor era lipsa terenurilor agricole, dar era mare rusine ca satenii sa nu aiba în gospodarie tot ce le trebuie. Din acest motiv, dragusenii au fost nevoiti sa treaca peste Olt si sa lucreze în comunitatile de sasi înstariti. Saracia i-a împins în preajma primului razboi mondialsa plece în America. Cu banii castigati acolo si-au construit în satul natal case imitand modelul sasesc din asezarile vecine. De pe urma trecerii pe la Dragus a echipei lui Dimitrie Gusti au vazut lumina tiparului 12 carti referitoare la viata sociala a satului.

Dragus este cunoscut si ca centru etnografic si de arta populara. De asemenea, aici poate fi vazuta casa natala a lui Ion Codru Dragusanu (1817 – 1884), scriitor pasoptist, calator, vicecapitan al comitatului Fagaras. Renumit este portul popular de la Dragus, fetele poarta palarii cu ciucure rosu la ureche, si exista înca mesteri cojocari.

Primar: Gheorghe Sucaciu – PD-L
Adresa: sat Dragus, Str. Principala, nr.42, Comuna Dragus, jud.Brasov
Telefon: 0268 249 618
Web: www.comunadragus.ro

 • Share this post:
 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • Digg

Leave a Reply

— required *

— required *

epilare farmacii veterinare transfagarasan 2013 reparatii calculatoare brasov metode epilare specificatii tablete spitale private