Publicat in categoria: Primarii Tara Fagarasului - 3 noiembrie 2011

Primaria Comuna Lisa

Mergem mai departe. La cativa kilometri, muntii nostri tin pe genunchi satul LISA. www.primaria-lisa.ro

Primaria Lisa

Primaria Lisa

Casele sunt trainice, ca la oras. Peste tot se vede mana omului gospodar. Nu exista pereti scorojiti sau garduri putrezite de lemn. Pe acoperisuri stau antene de satelit, iar din curti ies tineri la volanul utilajelor agricole. Lumea e vesela, iar primarul Sorin Nicolae Greavu, un tanar pus pe fapte mari. Nu ne-a dezvaluit foarte multe lucruri, dar spune ca ne va anunta, toate la timpul lor. Am reusit sa-i stoarcem o informatie, vrea o partie moderna de schi, chiar aici la Lisa, dar, pana atunci ne spune care sunt atractiile comunei: în primul rand Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial. Vestigiul, de tip obelisc, este amplasat în fata primariei din comuna Lisa si a fost ridicat de catre sateni, în anul 1938, pentru cinstirea memoriei eroilor din localitate, cazuti în Primul Razboi Mondial. Are 3,5 m înaltime este realizat din piatra sculptata, de forma paralelipipedica, surmontat de o pajura cu aripile desfasurate, care se sprijina pe o casca. Frontal, pe un fond canelat, este sculptata o cruce. În partea inferioara pe o placa de marmura se afla inscriptia: „În amintirea eroilor morti în razboiul pentru întregirea patriei si întarirea neamului“. Lateral sunt fixate placile cu numele a 67 de eroi.

Monument Lisa

Monument Lisa

Pe urma ne duce „La Valtori”, pe domeniul lui Sorin NIcolae Greavu, care a pastrat, neatins de vremuri, vechiul mestesug de prelucrare a cergilor mitoase. Din anul 1848, strabunii sai au facut aici o valtoare, instalatie a carei tehnologie este cunoscuta pe meleagurile noastre înca de pe vremea dacilor. La marginea satului Lisa, iau nastere si acum cergi pufoase, care, prelucrate numai prin forta apelor, sunt deosebit de calduroase si rezistente. Batranii satului ne spun ca raul Lisa a asigurat

O sursa sigura de venit pentru sateni, care si-au construit înca din secolul al XIX-lea instalatii si mori care le erau de mare folos. Cu ajutorul joagarelor, îsi taiau bustenii, morile actionate prin forta apei le dadeau faina si tarate, iar valtorile le prelucrau straiele. Din toate aceste constructii mai rezista, în prezent, doar trei, dintre care complexul „La Valtori” este unicul de finisare a straielor.

În anul 2000, s-a construit un atelier nou de prelucrare, facut în întregime din lemn, dupa schite mai vechi ale lemnarilor. S-a reparat canalul prin care este adusa apa din raul Lisa, s-a pus în functiune o roata hidraulica noua si s-a deschis un magazin de straie, de unde vizitatorii îsi pot cumpara la preturi acceptabile lucruri care au certificate de autenticitate a respectarii tehnicilor vechi.

Sat Lisa

Sat Lisa

Primar: Viorel Greavu – PNL
Adresa: Sat Lisa, Str. Principala, nr.194, Comuna Lisa, jud.Brasov
Telefon: 0268 246 825
Web: www.primaria-lisa.ro

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Leave a Reply

— required *

— required *

epilare farmacii veterinare transfagarasan 2013 reparatii calculatoare brasov metode epilare specificatii tablete spitale private