Publicat in categoria: Primarii Tara Fagarasului - 3 noiembrie 2011

Primaria Sinca Veche

Primaria Sinca Veche

Primaria Sinca Veche

Localitatea este situată în extremitatea sud estică a Tãrii Fãgãrasului. Teritoriul administrativ al comunei se întinde de la muntii Persani, în partea de nord si est, pânã la muntii Fãgãras, în partea de sud, cu o largã deschidere spre depresiunea Fãgãrasului în partea de vest. Aici existã în special în zona montanã suprafete întinse de pãdure formate în special din fãgete si amestecuri de fag cu rãsinoase. Muntii au o înãltime medie, cel mai impozant fiind masivul Taga cu o înãltime de 1648 m. Sinca Veche este atestata documentar incepand cu secolul al XII-lea si este cunoscuta, datorita filologului si istoricului Gheorghe Sincai, unul dintre corifeii „Scolii Ardelene“, a carui familie isi are radacinile aici. Pe vremuri, Sinca a fost genul de localitate situata la granita intre Romania si Imperiul Habsburgic, avand o istorie de-a dreptul zbuciumata, influentata de comunitatile care s-au revarsat de-a lungul vremurilor, in zona.

Localitatea se mândreşte cu un edificiu nou ridicat în cinstea eroilor neamului. De asemenea, tot nouă este şi biserica greco catolică, dar şi părculeţul central din faţa Primăriei. Primarul Victor Bârlez este încrezător că proiectele în derulare vor schimba faţa comunei.

Atractii turistice:

Templul Ursitelor : este un loc aproape nestiut, pierdut pe la poalele Fagarasului, unde, sapata in piatra, exista o alcatuire misterioasa. Un loc fara nume si fara varsta, despre care se spun povesti fabuloase, incarcate de magie. Se spun multe cuvinte care ascund intrebari fara raspuns. Chiar si majoritatea localnicilor din Sinca Veche ridica din umeri. Batranii satului spun ca locul e sus, langa culme. Pe langa politie, iesiti in camp si, de la cruce, in stanga. Acolo gasiti grota magica.

Manastirea Sinca Veche

Manastirea Sinca Veche

Manastirea Pacea Lumii de la Bucium Construit in 1853 ca metoc al schitului romanesc Prodromu din Sfantul Munte Athos, a devenit el insusi schit in 1918, si mult mai tarziu, in 1991, a fost ridicat la rang de manastire. Cum numele acestui loc este legat de icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, putem afirma ca, mergand catre Manastirea Bucium si observand peisajul incarcator, ai senzatia ca aceasta manastire este o binecuvantata gradina a Sfintei Maici a Domnului.Aici exista un atelier de pictura.

Moara de la Ohaba Construita dupa 1850 si avand piese componente datate 1873, moara inca este functionabila si folosita de localnici. Are chiar si un morar, pe numele sau Ioan Serban, de la care veti afla exact cum functioneaza minunatia ce transforma porumbul in malai, chiar si pe timpul geroaselor ierni, cand paraul repezit ce invarte roata se transforma in sloiuri si in turturi de gheata.

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Leave a Reply

— required *

— required *

epilare farmacii veterinare transfagarasan 2013 reparatii calculatoare brasov metode epilare specificatii tablete spitale private