Publicat in categoria: Blog IMPACT - 26 martie 2020

Cum învingem criza? Haideţi să sprijinim afacerile locale !

Eu NU mă ghidez niciodată după principiul „să moară şi capra vecinului“. Expresia este una veche, cu substrat de bază: INVIDIA. Mulţi dintre noi merg pe principiul „de ce să îi meargă bine vecinului, dacă mie îmi merge prost”. În locul vecinului poate fi la fel de bine un prieten de familie, sau chiar fratele sau sora respectivului. Acum, în aceste vremuri de răstrişte, chiar că nu mai este cazul!

Dar ce facem noi, cei care trăim într-o comunitate mică, aşa cum este Făgăraşul? Iată că de Paşti nu mai vin „italienii“. Şi nici de Crăciun. Ei au venit acum de tot acasă. Vorbesc despre cei care nu au contracte ferme de muncă. Dar sunt şi din acea categorie, care au ales că e mai bine acasă, e mai sigur. Aşa că la Făgăraş, de unde mai vin banii? Să luăm pe capitole activităţile oraşului, care sfârâiau cât de cât înaintea crizei: saloane de înfrumuseţare: era plin peste tot nu găseai un loc să te programezi. Nici la coafor, nici la manichiură pedichiură, abia era loc la masaj. O dată cu COVID, s-a închis unul dintre cele mai renumite din oraş! Tot ceea ce înseamnă mâncare şi băutură – e online acum. Şi sunt destule în oraş. Gata cu nunţi, botezuri, cununii, anul ăsta. Gata şi cu pomenile după înmormântări! Micile magazine cu de toate pentru toţi s-au închis, florăriile, boutique-urile de cartier. Au rămas deschise hipermarket-urile  şi farmaciile.

Nici pieţarii nu o duc foarte bine pentru că oamenii nu prea mai ies la cumpărături. Ideea este ce facem noi, cum aducem noi plus valoare oraşului? Trebuie să-i ajutăm. Am putea cumpăra acum de la producătorii particulari. Sunt mulţi gospodari în Ţara Făgăraşului care au : cartofi, lactate, produse de origine animală, de toate, aşa cum doar ţăranii noştri de aici ştiu să facă.

Vorbeam astăzi cu un primarul din Viştea  care îmi spunea că sătenii au început să vândă grâu, porumb şi cartofi. Au fost căutaţi de producători particulari din domeniul panificaţiei, de patroni de magazine, dar şi de simpli cetăţeni care vor să mănânce curat. Sunt gospodari în Ţara Făgăraşului care îşi vând produsele din ograda proprie: cartofi, slănină, ouă, brânzeturi, chiar şi orătănii. Să ne întoarcem la ei şi să-i sprijinim!              https://malltaranesc.ro/

Iar la oraş să comandăm online, sau telefonic, la restaurantele noastre de aici. Dacă stăm acasă, nu înseamnă că nu mai trebuie să ne bucurăm de o cină festivă – o putem comanda! Sau, din când, în când e binevenită o plăcintă sau o prăjitură!  Avem cofetării cu produse bune în Făgăraş! Şi ele livrează după comenzi pe facebook, sau online! Au şi ele nevoie de sprijin!

Agenţiile de turism, şi ele trec printr-o adevărată criză : vouchere, nu banii înapoi!  În condițiile în care numărul clienților a dispărut în ultimele zile, toate aceste mici afaceri vor avea nevoie de cash pentru a rezista următoarele luni.

Suntem destul de trişti, viaţa ni s-a schimbat! Dar eu zic să nu ne înstrăinăm, chiar dacă toată lumea stă zilele acestea acasă! E rău ce se întâmplă, dar un strop de optimism, nu ne strică!Haideţi să sprijinim mediul de afaceri local ! Dacă dăm dovadă de solidaritate, simţim că facem  şi noi ceva pentru semenii noştri!

Roxana Palade

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Leave a Reply

— required *

— required *

epilare farmacii veterinare transfagarasan 2013 reparatii calculatoare brasov metode epilare specificatii tablete spitale private