Publicat in categoria: Stiri Fagaras - 3 aprilie 2020

Programul Operaţional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020

Programul Operaţional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020

cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020

Lisa, jud. Brașov

 

COMUNA LISA cu sediul în localitatea LISA, str. Principală, nr. 194, cod poștal 507115 jud. Brașov, derulează, începând cu data de 28.01.2019 , proiectul ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019”  proiect selectat în cadrul POPAM 2014-2020, cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 ,  Prioritatea Uniunii Europene nr.4 –Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale, Măsura IV – Promovarea acvaculturii cu un nivel ridicat de protecție a mediului ( din cadrul implementării strategiei Asociației Păstrăvarii Făgărașului, în baza contractului de finanţare nerambursabilă nr.171/28.01.2019 încheiat cu Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru  POPAM la propunerea FLAG Asociația Păstrăvarii Făgărașului – www.PastravariiFagarasului.ro

Valoarea totală a proiectului este de 262.610,00 lei iar valoarea eligibilă a proiectului este de 262.610,00 lei. Proiectul se implementează la Lisa, str. Principală, nr.3, jud. Brașov,  pe o durată de 12 luni.

Obiectivul proiectului : ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019”

 

Peștele și beneficiile nutriționiste

Este pestele recomandat pentru a inlocui carnea rosie sau exista un alt motiv pentru care consumul de peste este secretul bunastarii intregului organism?

Mai multe specii de peste – in special pestele gras precum somonul si heringul – sunt bogate in acizi grasi polinesaturati si omega-3, dar grasimile sanatoase nu sunt singurul motiv pentru care specialistii ne recomanda consumul de peste. Medicii incurajeaza adultii sa consume pana la 300 de grame de peste si fructe de mare pe saptamana – aproximativ doua mese – datorita nutrientilor din peste, ce includ proteinele slabe, vitaminele A, D, B, dar si o serie de minerale esentiale, precum fier, iod, seleniu si zinc.

Pentru femeile gravide sau cele care alapteaza specialistii recomanda consumul de peste de pana la 350 de grame pe saptamana, dar este indicat ca acestea sa evite pestele ce contine un nivel ridicat de mercur, precum macroul, pestele-spada, tonul.

Pestele are un nivel scazut de grasimi saturate si colesterol, iar persoanele care urmeaza un regim alimentar mediteraneean au un risc scazut de declansare a obezitatii, insa majoritatea oamenilor care consuma peste nu se gandesc la aceste aspecte, ci se concentreaza pe consumul de alimente bogate in omega-3..

Pestele este mult mai usor de digerat si are un continut mai scazut de calorii decat carnea rosie. O portie de 120 de grame de cod preparat prin fierbere contine 26 de grame de proteine si un singur gram de grasime la 120 de calorii, prin comparatie cu o portie de 120 grame de friptura T-bone, care contine 28 de grame de proteine si 18 grame de grasime la aproape 300 de calorii.

Continutul nutritiv variaza in functie de specia de peste: fructele de mare sunt bogate in seleniu, pestii de apa sarata au un continut ridicat de iod; trebuie mentionat, de asemenea, si faptul ca fiertul din fructele de mare este mai usor de absorbit de catre organism, prin comparatie cu fierul obtinut sursele vegetale. In plus, sardinele sunt o buna sursa de calciu.

Numeroase studii de specialitate au aratat ca persoanele care consuma peste in mod regulat – de doua ori pe saptamana – sunt mai putin predispuse sa faca un atac de cord, prin comparatie cu persoanele care mananca peste o data pe luna.

O analiza a studiilor de specialitate realizate pe aceasta tema arata ca persoanele care consuma peste bogat in omega-3 in limitele recomandate de specialisti isi reduc considerabil riscul de deces prematur cauzat de atacul de cord.

La indicatiile specialistilor adultii ar trebui sa consume 250 de miligrame de acizi grasi omega-3 pe zi, iar pentru a fi siguri ca respectam aceste recomandari putem apela la cele mai bogate surse, precum heringul, sardinele, scrumbia, pastravul, midiile si ansoa.

 

Proiectul de promovare a „Festivalului Păstrăvului Făgărășean 2019 ” este un proiect finanţat prin POPAM 2014-2020, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Comuna Lisa în anul 2019.

 

  • Share this post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Leave a Reply

— required *

— required *

epilare farmacii veterinare transfagarasan 2013 reparatii calculatoare brasov metode epilare specificatii tablete spitale private